Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για ένα σχολείο της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συμβίωσης και επιδιώκοντας να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών για συμμετοχή ομάδων μαθητών/τριών στο Μαθητικό Συνέδριο που θα γίνει 23-25 Απριλίου 2024 με το ίδιο θέμα και τίτλο: “Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο” οργανώνει τον V Κύκλο Σεμιναρίου για τον Μάρτιο 2024.

Το Σεμινάριο με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια οργανώνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροδιδασκαλίας του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., το Εργαστήριο Ανθρωπιστικών Ερευνών και Αθλητικής Ψυχολογίας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., και το Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού (του Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας) του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., το 1ο και 2ο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Δ.Ε Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Γενικό Λύκειο Ευκαρπίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Νεάπολης, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Νεάπολης και το Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Ο πέμπτος και τελευταίος κύκλος του Σεμιναρίου θα διεξαχθεί με δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/03/2024 - ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (Βιβλιοθήκη & Αμφιθέατρο) - 17.00-19.30

1. Εφαρμογή του θεάτρου στην εκπαίδευση – Διερευνώντας τις συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα διερευνήσουμε καταστάσεις σύγκρουσης, ώστε οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις ρίζες τους, να δοκιμάσουν λύσεις, να συζητήσουν σχέδια για αλλαγή, να μοιραστούν διαφορετικές αντιλήψεις, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να εκπαιδευτούν για πραγματική δράση. Συντονιστής: Koldo Vio, Θεατροπαιδαγωγός, Σκηνοθέτης

2. Child Safeguarding: Η εφαρμογή της Safeguarding ή της Πολιτικής Προστασίας των Παιδιών εξασφαλίζει προφανή θετικά αποτελέσματα στην προστασία των ανηλίκων που έρχονται σε επαφή με κάθε οργανισμό ή/και τις δραστηριότητες του σε οποιαδήποτε μορφή. Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε τις καθημερινές προκλήσεις που εμφανίζονται στο σχολείο κι έξω από αυτό σχετικά με το αν ένα παιδί απολαμβάνει το πλεονέκτημα ενός προστατευτικού περιβάλλοντος στο οποίο τηρούνται τα δικαιώματα του.

Συντονίστρια: Βαλμπόνα Χυστούνα, Dynamo International

Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι 28.02.2024, στο σύνδεσμο:

https://forms.gle/NEwKYUGjGvJfF91t9

Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα εργαστήρια, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.