Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας και η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, συνδιοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα  για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού, ως φυσικό πόρο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, 1 στους 4 ανθρώπους στο πλανήτη, δηλαδή πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι κατά την έναρξη της πανδημίας 1 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως δεν μπορούσε να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και νερό μέσα στο σπίτι του. Αλλά ακόμη και στον αναπτυγμένο κόσμο, η διαχείριση του νερού γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, επηρεαζόμενη από την κλιματική κρίση και την υπερκατανάλωση του πόρου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το θέμα από τους ομιλητές και συμμετείχαν σε ομάδες έως 6 ατόμων ώστε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, με μορφή δρώμενων, video και άλλου οπτικού υλικού, για την ορθολογική χρήση του νερού και την καλύτερη διαφύλαξή του ως πολύτιμου φυσικού πόρου. Τα σχολεία της ΔΔΕ Δυτ. Θεσσαλονίλης που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τις δράσεις τους ήταν τα ακόλουθα:

Σχολείο Τίτλος παρουσίασης Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων Δικαιώματα νερού Ελπίδα Ζαγγελίδου ΠΕ80
1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας Σταγόνες δράσης στον ωκεανό της συγγνώμης

Γεώργιος Τσιόκος ΠΕ02

Ευαγγελία Κισλά ΠΕ05

5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Μια φορά κι ένα... νερό Καρακούτα Ευαγγελία ΠΕ11

 

Βραβεία απέσπασαν το 1ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας και το 5ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης. Τα παραπάνω σχολεία έλαβαν πρόσκληση από την ευρωβουλευτή για δωρεάν διαμονή στο πρόγραμμα του Ευρωκοινοβουλίου που αφορά στην πολιτική για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων.

Απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν.